Päärakennus

Lestijärven kotiseutumuseon päärakennus eli Lapin talo on rakennettu 1784 . Rakennus elokuu12 088 lienee vanhin säilynyt hirsitalo Lestijärvellä. Rakennus  on tyypillinen keskipohjalainen asuinrakennus. Aikoinaan talo on ollut matalampi, pitkä kamari on jaettu kahteen osaa väliseinällä, joka on erottanut myös porstuan porstuakamarista. Kynnys tupaan on korkea. Sanotaan, että tuvassa on ollut 17 leivän uuni ja siinä on poltettu metrisiä halkoja.  Talon nykyinen takka on lestijärveläisen monitaitajan Matti Muholan muuraama.

Lapin talossa on talonpoikaisklassismille tyypilliset valkoiseksi maalatut ja profiloidut räystäs- ja tuulilaudat, nurkkien pilarityyliset koteloinnit sekä kuusiruutuiset, listoitetut ikkunat. Ullakolle valoa ovat tuoneet ns. haukkaikkunat.  Pyöristetyt pilaritukit rakennuksen kulmissa ovat samaa mallia kuin Lestijärven kirkossa, joka on valmistunut 1827. Tästä voi päätellä, että Lapin talossa on tehty ulkoremonttia 1800-luvun puolivälin paikkeilla. Samalla on kaiketi uusittu myös tuohikatto pärekatoksi. Talossa on ollut aikoinaan lattiaeristeenä multapenkit. Talon seinistä, erityisesti pitkän kamarin alahirsistä  löytyy pieniä tapettifragmenttejä. Katto on kalkittu valkoiseksi. Ne viestivät, että talossa  asunut väki on ollut vaurasta ja edistyksellistä.

elokuu12 067

Talo on ollut aikojen kuluessa Lestijärven  napataloja, joka on toiminut monien pitäjä- ja kuntakokouksien pitopaikkana. Siellä on pidetty seurakunnan kinkereitä 1800-luvun puolivälin paikkeilla.  Talon isännät ovat olleet talollisen ammatin lisäksi mm. lautamiehiä tai muita  vaikutusvaltaisia  henkilöitä ja toimijoita lestijärveläisten keskuudessa. Talon viimeinen  isäntäpari on ollut Juho Oiva Josuanpoika Lappi  ja vaimonsa Helmi s. Peritalo.  Oiva oli ammatiltaan poliisi ja lestiläisten monien talous- ja lakiasioiden hoitaja ja  arvostettu vaikuttaja kunnassa.  Oiva ja Helmi Lappi  myivät  Lapin talon Lestijärven kotiseutuyhdistykselle. Lapin talo siirrettiin 1956 vanhalta paikaltaan museoalueelle hirsi hirreltä ja rakennettiin ylös talkoovoimin. Lapin talossa on siten eletty  pysyvästi 1780-luvulta vuoteen 1956 asti eli noin  170 vuotta. Kun Lapin talo seisoi uljaana nykyisellä paikallaan museokankaalla Helmi ja Oiva Lappi palauttivat saamansa myyntihinnan takaisin kotiseutuyhdistykselle. Museon päärakennus  on siis lahjoitus.  Viimeksi taloa on  kunnostettu vuonna 2003.